Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ekonometri Bölümü

Kurumsal Bilgiler

Ekonometri Bölümü’nün Tarihçesi

Bölümümüzün yer aldığı Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, ilk olarak 1994 yılında iki bölümle eğitim-öğretim faaliyetine başlamış olup, şu anda bünyesindeki yedi bölüm ve 5800'ün üzerinde öğrencisiyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çanakkale'nin Biga ilçesinde 900 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. Fakülte'nin bulunduğu Ağaköy Yerleşkesi'nde 29.495 m² kapalı alanda 26 derslik ve 5 amfinin yanı sıra, bilgisayar laboratuvarı, bilgisayar donanımlı kütüphane, Yabancı Dil Hazırlık Binası, 1000 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 550 kişilik konferans salonu, yemekhane, kantinler, pastane, kırtasiye, internet kafe vb. mekanlar yer almaktadır. Ayrıca öğrencilerin barınma ihtiyaçlarına yönelik Kredi Yurtlar Kurumu’nun kız ve erkek yurdu ile Millî Eğitim Bakanlığı denetimli özel yurt ve pansiyonlar mevcuttur.

Ekonometri Bölümü, üniversitemiz bünyesinde ilk olarak 2008-2009 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır.

 

Ekonometri Bölümü’nün Misyonu ve Vizyonu

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü’nün misyonu: Nitelikli mezunların yetiştirilmesi doğrultusunda evrensel ölçütlere uygun, dinamik, yenilikçi, yaratıcı ve sürekli en iyiye ulaşmaya çalışan eğitim ve öğretim programlarını sunmak; iktisadi ve idari bilim dallarında iş dünyasına çağdaş bilgiyle donanmış iş gücünü sağlamak ve bilim insanları yetiştirmektir.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü’nün vizyonu: Uluslararası düzeyde bir akademik kadroya sahip, çağdaş ve kaliteli eğitim veren, akademik araştırmalar yapan ve bu yolla literatüre katkıda bulunan; yaptığı akademik yayınlar ve yürüttüğü araştırmalarla Türkiye'de ve dünyada adını duyurmuş bir bölüm olabilmektir.

Bölümümüzün misyon ve vizyonunu oluşturan temel değerler:

  • Başta bölümü daha sonra fakülteyi ve üniversiteyi daha ileriye taşıma düşüncesi ile çalışmak ve üretmek
  • Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı olmak ve bunlara bağlı öğrenciler yetiştirmek
  • Din, dil, ırk, milliyet, renk, düşünce farklılığı gözetmeksizin insanları sevmek ve saymak ve bu konuda örnek teşkil etmek
  • Çalışmaktan ve doğruluktan taviz vermemek
  • Üniversitenin misyon ve vizyonuna bağlı olmak
  • Yenilikçi olmak, günceli sürekli olarak takip etmek
  • Kurumsal bağlılığa, kurum içinde uyum ve dayanışmaya önem vermek ve sürdürülebilirliğini sağlamak
  • Özgün araştırmalar yapmak
  • Sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak.

 Amaçlar ve Hedefler

Bölümün öncelikli amacı, ekonometri alanında uzman bireyler yetiştirmektir. Son yıllarda hızla gelişen bilgi teknolojileri ve bunlara bağlı olarak yeni sayısal yöntemler ve tekniklerin uygulanmaya başlanması, ekonomi dünyasında bu yöntemlerin giderek artan bir hızda kullanılması sonucunu doğurmuştur. Bu bağlamda, sözü edilen yöntemleri uygulayabilecek altyapıya sahip teknik elemanlara duyulan ihtiyaç da artmıştır. Bu nitelikteki bireylerin yetiştirilmesi için en uygun ortam bu bölüm ile sağlanabilmektedir. Bununla birlikte, ülkemizde Ekonometri Bölümü’nün sayısı sınırlıdır. Türkiye ekonomisinde son yıllarda görülmekte olan dinamik yapının gelecekte bu ihtiyacın daha da büyümesine neden olacağı beklenmektedir. Ekonometri Bölümü’nün varlığı, yetiştirilecek öğrencilerin ülke ekonomisine sağlayacağı katkının ötesinde de faydalar getirecektir. Bu alanda uzmanlaşmış akademisyenlerin bir araya gelmesi ve çalışmalarını bu bölümün çatısı altında koordine ederek odaklaması, hiç kuşku yok ki akademik gelişmeye de katkı sağlayacaktır. Bunun öncelikli faydalarından bir tanesi de Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bulunan diğer bölümlere hem ders hem de akademik olarak katkı sağlanmasıdır.

Ekonometri Bölümü’nün çok yönlü yapısı ve ekonominin bütün alt dallarına ışık tutma özelliği, bu konuda eğitim alan kişilere hem akademik anlamda hem de iş hayatında önemli avantajlar sağlar. Mezunlarımızın kamu sektörü ve özel sektör yanında sivil toplum kuruluşlarında çalışabilecek veya girişimci olarak iş hayatına atılacak donanıma sahip olması bölümümüzün hedeflerindendir.

Link: http://ekonometri.biibf.comu.edu.tr/stratejik-eylem-plani-r26.html

 

Teşkilat Şeması: https://biibf.comu.edu.tr/teskilat-semasi-r29.html

 

Komisyonlar: https://biibf.comu.edu.tr/kalite-degerlendirme-komisyonu-r37.html

 

Fiziki İmkanlar: https://biibf.comu.edu.tr/fiziki-imkanlar-r68.html

 

İkili İş birlikleri ve Protokoller 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde öğrenci hareketliliği Erasmus, Farabi ve Mevlâna değişim programları ile yapılmaktadır.

Erasmus programı ile Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında, kişilere yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklaolanaklarının arttırılması amaçlanıyor. Ekonometri Bölümü öğrencilerinin Erasmus değişim programından faydalanabileceği sekiz üniversite ile ikili anlaşma bulunmaktadır.

Farabi Değişim Programı, öğrencilerin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin 95 üniversite ile Farabi anlaşması bulunmaktadır. Bu üniversitelerden Ekonometri Bölümü olanlar ile öğrenciler Farabi programından faydalanabilmektedir.

Mevlâna Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci değişimini mümkün kılan bir programdır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için programdan faydalanabilmektedir. 

Öğrenci hareketliliğini teşvik etmek amacıyla Erasmus, Farabi ve Mevlâna koordinatörleri atanmıştır. Değişim programları koordinatörleri öğrencilere gerekli bilgileri sağlamaktadır. Ayrıca Erasmus, Farabi ve Mevlâna ofisleri düzenledikleri toplantılar ile öğrencilerin değişim hareketliliğini desteklemektedir.

 

Kurumsal Logo

 

 Öğrenci Sayılarımız

 Ekonometri Bölümü’ne ait 2022 yılı özdeğerlendirme raporundaki istatistiklere göre toplam aktif kayıtlı öğrenci sayısı 214'tür.

 

Öğrenciler için Oryantasyon 

2023-2024 Eğitim- Öğretim döneminde 1. sınıflara yönelik düzenlenen oryantasyon eğitimi 3 Ekim 2023 tarihinde saat 14.00'da Ekonometri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mesut SAVRUL başkanlığında diğer öğretim elamanlarının da katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Link: http://ekonometri.biibf.comu.edu.tr/arsiv/haberler/1-siniflara-yonelik-oryantasyon-egitimi-r44.html

 

Personel İçin Oryantasyon 

Bölümüzde yeni akademik personel göreve başlamamıştır.

 

Ödüller: https://biibf.comu.edu.tr/odul-ve-torenler-r36.html